Gyógyhatású-e a télikert?

Napfény, oxigén, páratartalom a télikertben

gyógyító terápia - télikertElőnyeit sorolva hőtartó képességét és növények téli elhelyezésére alkalmas voltát emelik ki elsőként. Holott minden más erénye  mellett érdemes szót ejteni a télikertek gyógyító, egészségre jótékony hatásáról. Az ilyen építmények oxigéndús és páradús klímáját ajánlhatjuk azoknak, akik túl sokat tartózkodnak száraz levegőjű, ritkán szellőztetett munkahelyeken. Talán ennél is fontosabbak a létesítmény fényviszonyai.  Mind fizikai, mind pszichés kondíciónknak jót tesz, ha sokat tartózkodunk világos, napfényes helyeken. És hát bizony az élő környezet közelsége és a hűvösebb napokon is biztosított kellemes meleg is jót tesz egészségünknek.

Hogy ezek a gyógyhatású funkciók megvalósuljanak, fontos a télikert tájolása, mérete, viszonya a lakóépülethez. És hát az se árt, ha többet tudunk az ilyen jellegű üvegépítmények kultúrtörténetéről. További infók:

Télikertünk előnyeit dicsérve a hasznos tényezőket tovább részletezhetjük. A lelki faktorok közül említhetjük a közvetlen napfény kedélyjavító hatását. Nemcsak a rossz hangulat múlik el, h bőrünket éri a nap. Depresszív gondolataink (esetleg tüneteink) is mérséklődnek, ha gyakrabban tartózkodunk világos helyeken.

Gyógyászati tény, hogy a napsugaraknak élénkítő hatásuk van. Elősegítik a bőrlégzést, stimulálják a szívműködést. Gyulladásain gyorsabbal múlnak, beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, ha természetes fény éri testünket. Fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyag-eltávolítás, javul a szervek anyagcseréje. Erről korábban már írtunk blogunkban: Fényterápia a pálmaházban, növényszobában

Minden szobakert gyógytornára és jógagyakorlatok végzésére, meditációra is kiváló. De edzőtermet és házi masszázsszalont is berendezhetünk üvegfalai között.

Ayurvédikus masszázs a telikertben

Tudható, a világszerte egyre népszerűbb ősi indiai ayurvédikus masszázs célja emberi test, szellem és lélek harmóniájának a megteremtése vagy – ha az megbomlott – visszaállítása. A keleti meditációs masszázsnak a léleképítésen és fizikai ráhatáson kívül tehát számos járulékos eleme van, ennek a révén fejti ki például méregtelenítő és immunerősítő hatását.

Az ayurvédikus gyógymasszázsnak számos faja ismert, Európában újabban divatba jött szépségmasszázsként is. (Ideális helyszín a relaxálásra a növényekkel dús a télikert.) Az ősi tudást évek hosszú során elsajátító szakképzett masszőrök a kezelés egyes elemeit általában minden páciensre nézve külön, személyre szólóan válogatják meg, így például minden alkalommal külön állítják össze az eljárás során alkalmazott aromás, üvegházi gyógynövények felhasználásával készült olajokat. Ezeket a gyúrókezelés során használnak azért, hogy a kert és link építés olajozottan menjen.

Terasz beépítés és télikert építés Budapest

Széchenyi Pálmaház terasza - Budapest

Télikertek Magyarországon. A Széchenyi Pálmaház terasza Budapesten pihenésre, relaxálásra a legideálisabb környezet. Ez is egy oxigéndús télikert. Ilyeneket találhatunk közintézményekben, de kicsiben saját otthonunkban is létrehozhatunk kellemes szobakertet. A növények téli elhelyezése mellett másra is használhatjuk. Gyógyító, az emberi egészségre nézve jótékony hatása is fontos.

Szólj hozzá!