Napfényterápia a télikertben

Lehet-e télikertben napfürdőzni?

Napfényterápia zárt teraszon? A napfény élettani hatása

Fényterápia - terasz - télikert
Egy napfényterápiára alkalmas télikert ülő és fekvőhelyekkel.

Télikert vagy üvegház? Mi a funkciója?
A közvélekedés úgy tartja, hogy a télikertek létesítésének eredendő célja az, hogy növényeket neveljünk az üvegfalú szobákban. Ezen létesítmények némelyike a hideg évszakokban szolgál menedékül kerti dísznövények, citrom-, narancs-, fügefák menedékéül. Más részük a nem eléggé napfényes lakásokban rendesen nem fejlődő szobanövények elhelyezésére szolgál. De olyan növényfajok is akadnak, amelyek külön klímát igényelnek: ezeket meleg, klimatizált üvegházakban szokás elhelyezni.

üveg terasz beépítés - napfényA télikert azonban nem egyszerűen egy üvegház és ma már – eredeti céljától eltérően – elsődlegesen nem a növények elhelyezésre szolgál, hanem arra, hogy az emberi tartózkodás számára kellemes körülményeket biztosítson. Ma már télikertnek hívjuk az ilyen objektumokat akkor is, ha nincs bennük növény, csak kellemes időzésre alkalmas berendezési tárgyak.

Emellett (vagy ezen belül) egyik funkciója az, hogy a benne időzők számára lehetővé tegye a kellemes és élettanilag hasznos napozást. Különösen fontos olyan mérsékelt vagy északi éghajlat alatt, ahol kevés a napsütés, illetve kiemelkedő a jelentősége olyan emberek számára, akik keveset tartózkodnak szabad ég alatt. Illetve nem áll módjukban erre megfelelő helyeken napozniuk, így nem elégíthetik ki a szervezet napfényigényét.

A napfény jótékony élettani hatásai

Olyan depresszív ez a téli időszak…. Hát persze… Hangulatunkat és közérzetünket igen nagy mértékben befolyásolja a fény, a napsütés. Míg a nyári időszakban rövidek az éjszakák és a nap akár 15-18 órán keresztül is süthet, december végére a nap már mindössze 6-7 órát tartózkodik a horizont felett (az északi szélességtől függően). Ilyenkor törhet ránk a fent már említett téli depresszió. Nincs semmihez kedvünk, nem bírunk koncentrálni, el-elfog a szédülés, akár még egy kiadós pánikroham is hatalmába keríthet.

Napfényterápia üveg teraszon, télikertben

Vajon minden tekintetben alkalmasak-e a télikertek napfürdőzésre? Igen is, meg nem is. Jobb híján nagyon is alkalmasak, de tisztáznunk kell, hogy

  • a télikertek építésénél használatos szolár-üvegek nagyrészt kiszűrik a napfény UV-tartományát,

holott éppen ennek a legerősebbek az élettani hatásai. Ám a szűrt napfény egészségügyi hatásai is számottevőek. A világosság önmagában is élénkítő hatású, az infravörös tartományú sugárzás – a napmeleg – érzete a bőrön nemcsak kellemes, hanem az egészségügyi hatásai is jótékonyak.

A fény szűrődését úgy akadályozhatjuk meg, ha felnyitható tetőszemeket és jól kitárható ablakokat, műanyag tolóajtókat terveztetünk télikertünk számára. És az ülő- vagy fekvőhelyünket úgy rendezzük el, hogy a nyitott részen beáramló napfény közvetlenül érje testünket.

Google kereséshez ajánlott témák:

A télikert gyártásánál használt beépítési üveg szűri a napfény UV-tartományát, ám a szűrt napfény egészségügyi hatásai is számottevőek, jótékonyak. Fényterápia a télikertben – életmód. SEO: télikert építés és beépített terasz kulcsszóval Google-keresés.

“Napfényterápia a télikertben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!