A szerelmi vágy biológiai magyarázata

szerelmi vágy biológia - szexuális vágySzerelem, szerelem… A szinte megfoghatatlan lelki tartalmak mellett a fogalomnak fiziológiai vonatkozásai is vannak. A testi értelemben vett szerelmi vagy szexuális vágy igen összetett jelenség, melyet az emberi evolúció, a hormonok, az agyi kémia és ezek mellett a  pszichoszociális tényezők együttes játéka alakít. Biológiai szempontból a szerelmi vágy célja a fajfenntartás, azaz a reprodukció elősegítése.

Hormonok, agyi tevékenység

Ebben kulcsszerepet játszanak olyan hormonok, mint a dopamin, oxitocin, szerotonin és tesztoszteron. Ezek a hormonok felelősek a vonzalom, a kötődés, a gyönyör és a kielégülés érzéséért. A szerelmesek agyában fokozottan termelődnek ezek a hormonok, ami intenzív érzelmi és fizikai reakciókat vált ki.

A szerelmi vágy az agy jutalomrendszerét is aktiválja. Amikor vonzódunk valakihez, az agyunk dopamint szabadít fel, ami a jutalom és a motiváció érzését kelti. Ez a mechanizmus arra ösztönöz minket, hogy keressük a szerelmes partner társaságát és elmélyítsük a kapcsolatot.

Olvass tovább

Mit jelent a tachykardiás roham?

tachykardiás rohamA tachykardiás roham egy hirtelen kezdődő és megszűnő, gyors szívdobogással járó rohamot jelent. Legtöbbször egészséges felnőttekben jelentkezik, elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti.

Milyen tünetekkel jelentkezhet?

A legszembetűnőbb jele a tachykardiás rohamnak, hogy a szív gyorsan és szabálytalanul kezd el verni. Ha hosszabb rohamról van szó, akkor pedig légszomj, mellkasi fájdalom és akár ájulás is előfordulhat.

Időtartamát tekintve néhány másodperctől kezdve, akár órákig vagy napokig is eltarthat.

Milyen okok állhatnak a betegség mögött?

Az egyik legnagyobb gondot az okozhatja, ha túl sok koffeint, alkoholt, vagy nikotint fogyasztunk. Egyenként is problémát jelenthetnek, ha azonban halmozódik akkor még nagyobb veszélyt jelentenek.

Az elhízás is rizikófaktornak számít.

Mit tegyünk, ha tachykardiás rohamunk van?

Olvass tovább

Hogyan lehetnek minél fehérebbek a fogaink?

Ismerkedéskor az első benyomás sokat számít. Márpedig az első benyomásnál nagyon sokat számít, hogy milyen a fogaink ápoltsága. A rendszeres fogápolás jót tesz a külső megjelenésünknek és az egészségünk szempontjából sem utolsó.

Erős és egészséges fogak

egészséges fehér fogakA fogaink egészségének megőrzése csak rajtunk múlik. A mi felelősségünk, hogy mennyire vigyázunk rá és mennyire gondosan ápoljuk, nem utolsósorban, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

A két legártalmasabb dolog a fogainkra nézve a fogínygyulladás és a fogszuvasodás. Ne várjuk meg, amíg elsúlyosbodik a helyzet, hanem időben lépjünk fel a problémákkal szemben.

A fogaink egészségéhez nem elegendő a rendszeres fogápolás (a javaslatok szerint mindent étkezés után 2-3 percen keresztül kellene fogat mosnunk és évente legalább kétszer felkeresni a fogorvost, akkor is, ha nincs panaszunk).

Az egészséges, vitamindús táplálkozás szintén elsőrendű, mivel például a C-vitamin a foghús egészségének megőrzésében is szerepet játszik.

Sokszor azonban ez az egyik legnagyobb kihívás, hogy ne együnk meg olyat, ami nem egészséges és, amire a szervezetünknek nincs szüksége. Ez persze nem csak a fogaink miatt kellene, hogy fontos legyen, hanem a testsúlyunk miatt is.

Olvass tovább

Gyógyhatású-e a télikert?

Napfény, oxigén, páratartalom a télikertben

gyógyító terápia - télikertElőnyeit sorolva hőtartó képességét és növények téli elhelyezésére alkalmas voltát emelik ki elsőként. Holott minden más erénye  mellett érdemes szót ejteni a télikertek gyógyító, egészségre jótékony hatásáról. Az ilyen építmények oxigéndús és páradús klímáját ajánlhatjuk azoknak, akik túl sokat tartózkodnak száraz levegőjű, ritkán szellőztetett munkahelyeken. Talán ennél is fontosabbak a létesítmény fényviszonyai.  Mind fizikai, mind pszichés kondíciónknak jót tesz, ha sokat tartózkodunk világos, napfényes helyeken. És hát bizony az élő környezet közelsége és a hűvösebb napokon is biztosított kellemes meleg is jót tesz egészségünknek.

Hogy ezek a gyógyhatású funkciók megvalósuljanak, fontos a télikert tájolása, mérete, viszonya a lakóépülethez. És hát az se árt, ha többet tudunk az ilyen jellegű üvegépítmények kultúrtörténetéről. További infók:

Olvass tovább

Napfényterápia a télikertben

Lehet-e télikertben napfürdőzni?

Napfényterápia zárt teraszon? A napfény élettani hatása

Fényterápia - terasz - télikert
Egy napfényterápiára alkalmas télikert ülő és fekvőhelyekkel.

Télikert vagy üvegház? Mi a funkciója?
A közvélekedés úgy tartja, hogy a télikertek létesítésének eredendő célja az, hogy növényeket neveljünk az üvegfalú szobákban. Ezen létesítmények némelyike a hideg évszakokban szolgál menedékül kerti dísznövények, citrom-, narancs-, fügefák menedékéül. Más részük a nem eléggé napfényes lakásokban rendesen nem fejlődő szobanövények elhelyezésére szolgál. De olyan növényfajok is akadnak, amelyek külön klímát igényelnek: ezeket meleg, klimatizált üvegházakban szokás elhelyezni.

üveg terasz beépítés - napfényA télikert azonban nem egyszerűen egy üvegház és ma már – eredeti céljától eltérően – elsődlegesen nem a növények elhelyezésre szolgál, hanem arra, hogy az emberi tartózkodás számára kellemes körülményeket biztosítson. Ma már télikertnek hívjuk az ilyen objektumokat akkor is, ha nincs bennük növény, csak kellemes időzésre alkalmas berendezési tárgyak.

Emellett (vagy ezen belül) egyik funkciója az, hogy a benne időzők számára lehetővé tegye a kellemes és élettanilag hasznos napozást. Különösen fontos olyan mérsékelt vagy északi éghajlat alatt, ahol kevés a napsütés, illetve kiemelkedő a jelentősége olyan emberek számára, akik keveset tartózkodnak szabad ég alatt. Illetve nem áll módjukban erre megfelelő helyeken napozniuk, így nem elégíthetik ki a szervezet napfényigényét.

Olvass tovább