Mit jelent a tachykardiás roham?

tachykardiás rohamA tachykardiás roham egy hirtelen kezdődő és megszűnő, gyors szívdobogással járó rohamot jelent. Legtöbbször egészséges felnőttekben jelentkezik, elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti.

Milyen tünetekkel jelentkezhet?

A legszembetűnőbb jele a tachykardiás rohamnak, hogy a szív gyorsan és szabálytalanul kezd el verni. Ha hosszabb rohamról van szó, akkor pedig légszomj, mellkasi fájdalom és akár ájulás is előfordulhat.

Időtartamát tekintve néhány másodperctől kezdve, akár órákig vagy napokig is eltarthat.

Milyen okok állhatnak a betegség mögött?

Az egyik legnagyobb gondot az okozhatja, ha túl sok koffeint, alkoholt, vagy nikotint fogyasztunk. Egyenként is problémát jelenthetnek, ha azonban halmozódik akkor még nagyobb veszélyt jelentenek.

Az elhízás is rizikófaktornak számít.

Mit tegyünk, ha tachykardiás rohamunk van?

Olvass tovább

Hogyan lehetnek minél fehérebbek a fogaink?

Ismerkedéskor az első benyomás sokat számít. Márpedig az első benyomásnál nagyon sokat számít, hogy milyen a fogaink ápoltsága. A rendszeres fogápolás jót tesz a külső megjelenésünknek és az egészségünk szempontjából sem utolsó.

Erős és egészséges fogak

egészséges fehér fogakA fogaink egészségének megőrzése csak rajtunk múlik. A mi felelősségünk, hogy mennyire vigyázunk rá és mennyire gondosan ápoljuk, nem utolsósorban, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

A két legártalmasabb dolog a fogainkra nézve a fogínygyulladás és a fogszuvasodás. Ne várjuk meg, amíg elsúlyosbodik a helyzet, hanem időben lépjünk fel a problémákkal szemben.

A fogaink egészségéhez nem elegendő a rendszeres fogápolás (a javaslatok szerint mindent étkezés után 2-3 percen keresztül kellene fogat mosnunk és évente legalább kétszer felkeresni a fogorvost, akkor is, ha nincs panaszunk).

Az egészséges, vitamindús táplálkozás szintén elsőrendű, mivel például a C-vitamin a foghús egészségének megőrzésében is szerepet játszik.

Sokszor azonban ez az egyik legnagyobb kihívás, hogy ne együnk meg olyat, ami nem egészséges és, amire a szervezetünknek nincs szüksége. Ez persze nem csak a fogaink miatt kellene, hogy fontos legyen, hanem a testsúlyunk miatt is.

Olvass tovább